wtorek, 7 sierpnia 2012
Zniszczony browar w Szczytnie.
Browarnictwo Szczytna to tradycja sięgająca końca XVI wieku. W tym to czasie następuje przebudowa zamku i rozwój zabudowy podzamcza. Do Szczytna napływa wielu rzemieślników. W latach 1602- 1603 wielu z nich otrzymuje prawo do warzenia piwa. Dwa wieki póżniej osada ma 500 mieszkańców, z czego 36 trudni się tym rzemiosłem. W 1895r. Fryderyk Daum, przedsiębiorca z Biskupca (Bischofsburg), wykupuje w Szczytnie dwa browary, w tym i miejski. W 1898r., u zbiegu dzisiejszych ulic Adama Mickiewicza i Bartnej Strony, rozpoczyna budowe nowego browaru. W Szczytnie, jeśli chodzi o browarnictwo, nastaje ,,Era Daumów''.Nowopowstały zakład pod nazwą,,Schlossebrauerei Ortelsburg''(Browar Zamkowy Szczytno), prowadzony jest przez kolejnych członków rodziny Daum nieprzerwanie aż do roku 1945, pełniąc znaczną role w społeczności szczycieńskiej, także i w tym,że zatrudnienie znalazła tu duża ilość mieszkańców. Fryderyk postawił nowoczesny i jakże widoczny w zabudowie miasta zakład. Wprowadził w nim nowatorskie rozwiązania technologiczne bardzo dbając przy tym o jakość piwa, włącznie z odwiertem dostępu do znakomitej jakościowo wody. Browar Dauma był pierwszym w Szczytnie, który wprowadził produkcje piwa typu lager, współczesnie najbardziej popularny gatunek piwa w mieście. Ówcześnie była to nowość, która pozwoliła mu wyprzedzić konkurentów nie tylko w Szczytnie. W latach 20-tych XXw. browar przeszedł przebudowe,której dokonano według projektu znanego olsztyńskiego architekta Augusta Wieganda. Dzisiaj Browaru Zamkowego,części dziejów i niezwykłego czaru miasta, już nie ma. Pozostały tylko jego budynki, w których funkcjonuje wytwórnia likierów i napojów ,,Tarpan''.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz